Semi Sunken House

By | Architecture, Build, Construction, Design, Domestic, Housing, Landscape

Bere Alston Former Reservoir is an incredible project situated in the Bere Peninsular, West Devon. The semi-sunken architectural design and green roof will create a truly unique project, boasting some incredible internal spaces. One of the biggest issue was maximising the daylight into the building. A large central courtyard with glazed circulation space floods the building with light. We will hopefully see the completion this summer, have a look at the proposed images and progress photos below.

Progress photos of our reservoir conversion project in West Devon. The glazing and roof lights are now in, the building is watertight and we will hopefully being seeing the all important green roof being installed over the next few weeks.

Our Stunning Kitchen Project in Newton Abbot, Completed!

By | Architecture, Build, Construction, Design, Domestic, Housing, Landscape

We are so proud to announce the completion of our stunning project in Kingskerswell. We were approached by the client almost a year ago today and after working to produce the perfect design earlier this year, a 4 month construction programme followed. The project has just been completed and the clients are making the most of their fantastic new space.

The project in Newton Abbot involved no extension, simply a reconfiguration of the interior space and the removal of a structural wall to create a fantastic modern living space. Simile but effective design solutions flood the kitchen with light and give a real sense of space. A seamless oak floor throughout creates a clean and beautiful living environment.

This project really made the most of the available space. A central log burner and stunning new kitchen completely changed the whole dynamic of the family home. The clients are very happy to have their home back, after living though the construction process.

See the full project here:

Progress at Bere Alston

By | Architecture, Build, Construction, Design, Domestic, Housing, Landscape

Bere Alston is located on the picturesque Bere Peninsular nestling between the Tamar and Tavy rivers. Co Create have been appointed to work alongside the client to obtain planning permission for the conversion of the above ground reservoir into a four bedroom luxury dwelling. Once complete, the dwelling will boast a large open plan living space, a private internal courtyard as well as double garage, gym and swimming pool.

The project is now well and truly on site. The majority of the structural work has now been undertaken and we are hoping to see the building watertight over the coming months. Co Create have been careful to ensure the existing fabric and history of the property is retained. Re-purposed brickwork and exposed concrete have been part of the considerate approach taken to protect the historic value of the building.

The scheme was originally drawn up by an architect in Plymouth. A very unusual design concept, not taking into consideration the rigid structural pattern. Co Create redesigned the scheme to be far more efficient, with much better use of space. The restricted site meant drainage became a huge concern, which was overcome by using an onsite ClearFox system. We worked closely with the contractor in Bere Alston to reduce the quantity of waste required to be removed, the concrete removed to form the the courtyard  was crushed and re purposed to lay the new ground bearing floor.

Co Create have worked hard to ensure the building sat beautifully within the landscape, have a look here to see the designs and proposed floor plans.

We have done it again

By | Architecture, Commercial, Design, Torquay, Visualisation

Co Create are proud to announce planning approval on one of their latest projects in Torquay. This Vets in Watcombe was I need of additional service rooms for treatment. The addition of a new side extension, the renovation of the existing garages and a link building to join everything together. A fantastic project in the heart of Torquay with construction aiming to begin this year.

vets-design-torquay-devon

Bespoke Studio Designs

By | Architecture, Build, Design, Visualisation, Willis & Powe

Willis and Powe offer a huge range of architectural services. We have designed a number of garden studio offices which make a fantastic alternative to rented office space. Each studio is bespoke designed to your garden or courtyard and can be fully insulated, heated and connected to your home broadband and electrics.

We offer a range of window styles, cladding options and roof finishes and with a starting price of around £500 sq/m they are a fantastic option to creating your perfect office space.

Architecture-Studio-1 Architecture-Studio-6- studio-design studio-design-2 studio-design-3

Planning or no Planning

By | Architecture, Build, Commercial, Design | No Comments

Planning. It can be your best friend or your worst enemy. Some project however can slip under the planning radar. Willis and Powe were commissioned to design this small office in Torquay, in the garden of the clients home. Willis and Powe exploited the ‘permitted development rights’ of the client and designed a space with no requirement for planning approval. The design allowed for a small kitchenette, 2 desks as well as a sofa and small coffee table – coupled onto the one end was a separate storage space for garden tools. Willis and Powe were able to liaise with local contractors to negotiate on price and on completion this commercial architectural project came in cheaper than a years worth of rent for an office space for one.

A Radical Solution to the Housing Crisis

By | Architecture, Build, Commercial, Construction, Design, Willis & Powe | No Comments
Willis and Powe Architecture present AFFORDABLE Tottenham – a radical solution to the housing crisis. Laser cut cardboard housing and scaffolding infrastructure provides the basis for a reworked Tottenham based housing typology. De-regularised council policies allow for a more flexible low cost living solution encouraging development.

Read More

A Reworked Sustainable Housing Model

By | Architecture, Design, Domestic, Housing, London

According to the Department of Energy & Climate Change in the latest publication of the Housing Energy Fact File 2013, “UK homes and how they are used has changed enormously since 1970 and since much of the UK’s housing was built before the links between energy use and climate change were understood” there is an urgent need for a more demographic model of sustainable living not just in terms of resource use but an emphasis on life cycle resilient solutions.

With the worrying statistic that around 300,000 new homes are required each year in the UK, according to Vince Cable, the Secretary of State for Business, coupled with diminishing worldwide resources surely a reworked housing model is required. The UK currently produces around 130,000 new homes nationwide each year, far below what is required. Initiatives such as the help to buy scheme are addressing the fall in demand but this is not the concern, more houses are required to meet current demands for affordable housing that will drive down the cost to the consumer.
Read More